Beneficiile febrei musculare: ce spune aceasta despre progresul tău în fitness

Febra musculară este o reacție a organismului la efortul fizic pe care l-ai depus după o anumită perioadă de repaus. În funcție de specificul antrenamentelor fizice sau cardio pe care le-ai efectuat, manifestările specifice febrei musculare pot apărea la nivelul diferitelor grupe musculare din organism. Intensitatea lor poate varia de la caz la caz.

Însă ce exprimă această reacție organică la solicitarea anumitor mușchi? Dacă nu înțelegi dinamica procesului de instalare a febrei musculare sau beneficiile pe care aceasta le generează, continuă să citești până la final acest articol. Cunoașterea unor informații de bază despre febra musculară te ajută să-ți organizezi mai eficient antrenamentele! 

Ce este febra musculară?  

Febra musculară este o manifestare a organismului descrisă de durere și rigiditate la nivelul mușchilor supuși unui efort fizic de o anumită intensitate. De obicei, apare în zilele următoare efectuării unei activități care a vizat mușchi aflați în repaus de ceva timp. Aceasta este o reacție organică normală și trebuie tratată ca atare.

Chiar dacă procesul de instalare a febrei musculare nu este pe deplin înțeles, se crede că este cauzat de:

  • microleziunile fibrelor musculare: în timpul exercițiului, fibrele musculare se pot rupe sau deteriora, organismul răspunzând printr-un proces inflamator de recuperare;
  • acumularea de metaboliți: substanțele produse în timpul efortului fizic, precum acidul lactic, pot stimula receptorii de durere.

Febra musculara poate apărea în cazul oricărui nivel de pregătire. Vizează atât sportivii amatori (deși ei sunt mult mai afectați de efectele acestui proces), cât și practicanții profesioniști ai unui anumit tip de sport. De asemenea, se poate instala atât în cazul celor care fac serii de repetări cu aparate de forță, cât și în cazul pasionaților de cardio.

Care sunt beneficiile febrei musculare?

Deși febra musculară poate fi neplăcută, manifestarea sa indică faptul că organismul se adaptează și se dezvoltă. Iată câteva aspecte pozitive asociate cu febra musculară:

  • creșterea masei musculare: leziunile microscopice din fibrele musculare, care cauzează febra musculară, stimulează procesul de reparare și reconstrucție a acestora; ca rezultat, mușchii devin mai puternici și mai voluminoși;
  • adaptare la efort: febra musculară indică faptul că ai depus un efort fizic suficient de intens pentru ca în organism să se declanșeze un proces de adaptare musculară; cu cât te antrenezi mai des și mai intens, cu atât corpul tău va deveni mai rezistent la efort și va fi mai puțin probabil să dezvolte febră musculară în viitor;
  • îmbunătățirea performanței: pe termen lung, adaptarea musculară cauzată de febra musculară poate duce la îmbunătățirea performanței în diferite activități fizice;
  • confirmarea depunerii unui efort intens: simțind durerea musculară, ai confirmarea că ai depus efort și că te apropii de atingerea obiectivelor tale de fitness.

Antrenamente cu febră musculară: pro sau contra? 

Dacă ai febră musculară după un antrenament fizic, este important să găsești un echilibru în organizarea următoarelor sesiuni. În cazul în care simți o durere ușoară până la moderată, poți continua să te antrenezi, dar cu o intensitate mai redusă. Dacă durerea este severă, este mai bine să te odihnești, pentru ca mușchii să se recupereze complet.

Antrenamente cu febră musculară: pro

  • adaptare mai rapidă: antrenamentele regulate (cardio sau de forță), chiar și cu o ușoară febră musculară instalată la nivelul organismului, pot ajuta corpul să se adapteze mai rapid la noi solicitări de natură fizică și să construiască mai multă masă musculară;
  • creșterea încrederii în sine: gestionarea durerilor reduse ori medii și continuarea antrenamentelor poate duce la o creștere a rezistenței psihice la efort.

Antrenamente cu febră musculară: contra

  • risc de suprasolicitare fizică: antrenamentele intense și frecvente, în timp ce mușchii se află în plin proces de recuperare, ar putea afecta performanța și crește riscul de accidentare;
  • durerile pot afecta tehnica: durerea musculară poate limita mobilitatea și afecta tehnica de execuție a exercițiilor, crescând astfel riscul de leziuni.

Cum s-ar putea clasifica tipurile de febră musculară? 

Manifestările febrei musculare pot fi analizate în funcție intensitate și răspândire, pentru a putea realiza o clasificare a acestei reacții organice la efortul fizic: 

În funcție de intensitate

  • febră musculară ușoară: se manifestă printr-un disconfort ușor, senzație de oboseală musculară și rigiditate de intensitate joasă; este frecventă după antrenamente moderate și trece de obicei în 24-48 de ore;
  • febră musculară moderată: durerea este mai accentuată, limitând parțial mobilitatea și activitățile zilnice; poate dura timp de 2-3 zile și necesită odihnă sau, dacă este cazul, aplicarea de gheață pe zonele afectate de durere și rigiditate musculară;
  • febră musculară severă: durerile sunt intense și pot fi însoțite de inflamații; de obicei, apar atunci când se lucrează exerciții de forță de intensitate ridicată, cu gantere și greutăți sau la aparatele helcometru; pot limita semnificativ activitățile motorii zilnice; în acest caz, recuperarea durează mai mult și poate necesita consult medical.

În funcție de răspândire

  • febră musculară localizată: durerea este localizată la nivelul unei anumitor mușchi cum ar fi cvadricepsul, bicepsul sau gambele;
  • febră musculară generalizată: durerea este răspândită pe o suprafață mai mare a corpului, afectând mai multe grupe musculare.

Cum se poate preveni febra musculară?

Înțelegerea procesului de instalare a febrei musculare ajută la aplicarea unor măsuri de prevenire a acesteia: 

  • încălzirea corespunzătoare înainte de antrenament;
  • creșterea treptată a nivelului de intensitate la antrenamente.
  • hidratarea adecvată înainte, în timpul și după antrenament;
  • adoptarea unui plan alimentar echilibrat si adaptat nevoilor organismului;
  • monitorizarea semnalelor transmise de corp și evitarea suprasolicitării.

Continuă să citești și alte articole de pe blogul Gorilla Sports, dacă vrei să-ți construiești mai eficient antrenamentele. Îți oferim sfaturi și recomandări de produs importante pentru creșterea progreselor înregistrate, la sală sau acasă, indiferent de natura sesiunilor de mișcare. De asemenea, informațiile descoperite îți permit să înțelegi mai bine dinamica diferitelor exerciții pe care le poți include în program, efectuate cu ajutorul echipamentelor disponibile acum în oferta noastră online!